Veolia
JYSK

Young Angels U17 a U15 na medzinárodnom turnaji Uļjanas Semjonovas v Rige

Naše družstvá Young Angels U17 a U15 sa predstavili na silne obsadenom turnaji v Rige pomenovanom po fenomenálnej basketbalistke Uljane Semjonovovej.

Uljana Semjonovová (* 9. marec 1952) je bývalá lotyšská basketbalistka. S výškou 210 cm bola dominantnou hráčkou svojej doby. Pôsobila v klube TTT Riga, s ktorým získala 15 titulov majsteriek Sovietského zväzu a 11 prvenstiev v Pohári majstrov. Sovietská reprezentácia neprehrala ani jeden súťažný zápas, keď bola na palubovke Semjonovová. Vyhrala dvakrát olympiádu (1976 a 1980), trikrát majstrovstvá sveta (1971, 1975 a 1983) a desaťkrát majstrovstvá Európy (1968, 1970, 1972, 1974, 1976, 1978, 1980, 1981, 1983 a 1985). V roku 1993 bola menovaná ako prvá žena mimo USA do Basketball Hall of Fame.

Výsledky Young Angels U15

14.9.2017

BJBS Rīga/Jugla - Young Angels Academy 59 : 33 (20:7, 13:2, 15:9, 11:15)

Body: Siladiová 7, Spišiaková 6, Majorošová 5, Marciňáková 4

Hodnotenie Ivany Jalčovej: V prvom zápase na turnaji sa hlavne počas prvého polčasu prejavila na dievčatách pradepodobne únava  z cesty. Zbytočne sme mali prílišný rešpekt a hrali sme ustráchane najmä pri prenášaní lopty na útočnú polovicu. Družstvo Rigy malo proti nám veľmi slušnú úspesnošť streľby aj za 3 body a predčili nás v doskokoch. Napriek tomu, že súper zápas celý čas kontroloval, naše dievčatá sa nevzdávali a bojovali do konca.

Hodnotenie hráčky Natálie Filickej: Súper mal dobruú obranu, preto sa nám nedarilo v prvých dvoch štvrtinách ísť do rýchlych protiútokov. Do druhého polčasu sme šli s väčším nasadením a preto sme vyhrali poslednú štvrtinu.

15.9.2017

Audentese SK - Young Angels Academy 50 : 35 (21:10, 8:7, 11:9, 10:9)

Body:  Spišiaková, Siladiová 6, Kupčová 5, Mišinská a Majorošová  4.

Hodnotenie Ivany Jalčovej: Súper z Estónska disponoval v kádri talentovanou 194cm vysokou pivotkou, s ktorou sme  mali v prvom polčase problém pri bránení. Výškovú prevahu sme ako tak dokázali eliminovať v druhom polčase našou agresívnou a hlavne tímovou obranou, kde sme získavali zo zdvojenia lopty a ťahali rýchle protiútoky.  Výhru si však zobral súper.

Hodnotenie Emy Hermmanovej: Súper mal veľkú výškovú prevahu, preto nám väčšinu lôpt blokoval. V obrane sme mali problém ubrániť najvyššiu hráčku, ktorá nám dala polovicu bodov. Mali sme možnosť vyhrať, ale robili sme zbytočné chyby a súper nám odskočil na vyšší bodový rozdiel, ktorý sa nám nepoodarilo dorovnať.

Darazsak Akademia  - Young Angels Academy 40 : 42 (4:21, 17:6, 8:8, 11:7)

Body:  Spišiaková a Janíčková po 8, Majorošová a Hermmanová po 6,  Filická a Kupčová po 4.

Hodnotenie Ivany Jalčovej: Začiatok zápasu sme zvládli bravúrne, keď sme zodpovednou obranou a premieňaním vytvorených šancí odskočili súperovi na vyšší rozdiel, ale bohužiaľ sme sa uspokojili s náskokom a namiesto toho, aby sme pokračovali v nasadenom tempe, sme poľavili a dovolili súperovi znížiť. V závere zápasu však dievčatá zvládli aj s dávkou šťastia taktické pokyny a v dramatickom konci sme sa z tesného víťazstva tešili my. Takéto zápasy, kde sa do poslednej sekundy bojuje o výsledok nás posúvajú ďalej a získavame tým cenné skúsenosti do budúcna.

Hodnotenie Emy Siladiovej: V prvej štvrtine sme mali veľký nákok  a získali sme veľa dobrých lôpt, z ktorých sme dali body. V druhej štvrtine sme poľavili, súper pritlačil v obrane a takmer dobehol náš náskok. V poslednej štvrtine sme sa trápili a nevedeli dať koše, ale bojovali sme do poslednej minúty a nakoniec sa nám podarilo zvíťaziť o 2 body.

16.9.2017

BJBS Rīga/Rīdzene - Young Angels Academy 53 : 19 (18:1 ,13:7, 10:6, 12:5)

Body: Kupčová 7, Spišiaková 5, Rebejová, Janíčková a Filická po 2.

Hodnotenie Ivany Jalčovej: V našom štvrtom zápase na turnaji proti domácemu celku sme mali veľmi slabú úspešnosť streľby a súper nas veľmi výrazne preskákal aj na doskokoch.  Neskoro sme pristupovali k súperkám v obrane a dali sme im veľa času na strely spoza trojkového oblúka, odkiaľ nám dali uctyhodných 8 trojok.  Dúfala som, že po víťaznom zápase predchadzajúci deň to dievčatá zdravo nabudí a budú pôsobiť sebavedomejšie. Naopak na ich tvárach bolo videť, ako keby ich basketbal nebavil a na ihrisku trpia.

Hodnotenie Emmy Icsovej: Hneď po pár minútach zápasu sme  to vzdávali a hrali sme so sklonenými hlavami.. v obrane sme to miestami flákali, za čo nás súper trestal. V útoku sme hádazli lopty splašene do rúk súpera.  Nebol to jeden z najlepších zápasov, ale myslím, že to bol v niektorých momentoch dobrý zápas.

Kalininskaja Olimpic school - Young Angels Academy 56 : 32 (14:9, 12:2, 14:8, 16:13)

Body: Rebejová a Filická po 7, Kupčová a Hermmanová po 6,  Spišiaková 4.

Hodnotenie Ivany Jalčovej: Podľa môjho názoru tím z Ruska nebol od našich hráčok o toľko lepsší, ako je výsledok. Jediný rozdiel medzi nami bol ten, že ruské dievčatá sa nebáli kontaktu a hrali veľmi agresívne na oboch stranách ihriska, čo nám spôsobuje v každom zápase dosť velľký problém. Necháme sa biť a vyhýbame sa kontaktu.

Hodnotenie Niny Majorošovej: V obrane sme veľa krát neodstavili a z toho sme dostávali ľahké koše. Mali agresívnu obranu, preot sme mali veľa stratených lôpt. Snažili sme sa  hrať kolektívne a z toho niekedy vznikali pekné akcie. Získali sme veľa faulov, ale nepremenili trestné hody.

15.9.2017

zápas o 3. miesto:
Darazsak Akademia  - Young Angels Academy 44 : 26 (11:4, 8:6, 14:5, 11:11)

Body:  Kupčová 10, Spišiaková 6, Rebejová 4, Siladiová 3

Hodnotenie Ivany Jalčovej: V poslednom zápase turnaja o konečné 5-6 miesto so Soponou, ktorú sme deň predtým  porazili, sme nedokázali premieňať vytvorené strelecké príležitosti. Aj keď sme už hrali agresívnejšie  v útoku a vypýtali si fauly tak sme z 22 trestných hodov premenili len 6. Súper nám veľmi skoro odskočil na vyšší bodový rozdiel a aj napriek poslednej 5 minútovke, kde dievčatá chytili druhý dych a snažili sa s výsledkom ešte niečo urobiť nám patrí  po prehre posledné 6. miesto.

Hodnotenie Lucii Kupčovej: Zápas sme vôbec nezačali dobre, mali sme ísť od začiatku naplno. Dostávali sme veľa košov  z rýchlych protiútokov a to nám pokazilo skóre hneď na začiatku. Vynechali sme veľa trestných hodov, ak by sme ich premenili, zápas mohol vyzerať úplne inak. Mali sme aj pár dobrých akcií a veľa doskočených lôpt. V posledných piatich minútach sme sa rozbehli, ale na výhru to nestačilo.

 

Celkové hodnotenie turnaja Ivany Jalčovej:
Pre väčšinu dievčat  bol tento medzinárodný turnaj obrovská skúsenosť. Náročné  21 hodinové cestovanie a 6 zápasov za 4 dni.  Všetky zápasy boli proti kvalitným družstvám  a dievčatá sa mohli vzájomne porovnať s hráčkami z iných krajín. Turnaj nám ukázal nedostatky a slabé stránky, na ktorých  sa dá určite pracovať, ale bude dôležité ako sa k tomu postavia dievčatá. Samé videli, že európsky basketbal je velmi kontaktný a niekedy aj bolí.  Musíme sa naučiť prijať ale aj dať úder a v zápasoch, keď sa nedarí sa neopúsťať, ale naopak prekonať samu seba a posúvať svoje limity. Venovať sa aj individuálne sebe a zlepšovať sa každým tréningom. Nemôžno uprieť snahu celému tímu,, no vyzdvihla by som výkony Emmy Hermmanovej, ktorá bola aj naša MVP družstva na turnaji aj napriek tomu, že nebola najlepšou bodujúcou hráčkou. Spolu s Luckou Kupčovou dokázali často krát v obrane veľmi  znepríjemniť život súperkam. Mrzí  ma zranenie členku Mirky Marciňákovej, ale  verím, že bude ok.  Aj keď sme na turnaji skončili na poslednom mieste, dievčatá mali v zápasoch aj veľa pozitívnych momentov, na ktorých môžeme ďalej stavať.

1. Kalininskaja Olimpic (RUS) 6/0 12
2. Rīga/Jugla (LAT) 4/2 10
3. Rīga/Rīdzene (LAT) 4/2 10
4. Audentese SK (EST) 2/4 8
5. Darazsak Akademia (HUN) 1/5 7
6. Young Angels Academy (SVK) 1/5 7

 

Výsledky Young Angels U17

14.9.2017

Young Angels Academy - Grodno district 52 : 44 (11:12, 20:14, 7:7, 14:11)

Body: Bohušová 8, Virasztóová 8, Pahulyová 7, Beraneková 6

Hodnotenie trénera Juraja Probalu: K prvému zápasu na turnaji, ktorý bol takisto pre nás prvým súťažným v sezóne, sme pristúpili vysoko koncentrovane a zodpovedne. Dievčatá zdobila pekná tímová hra a mňa osobne veľmi teší ako dievčatá kolektívne bránili, odstavovali a následne vyrážali do rýchlych protiútokov. Vítazstvo nám určite dodá sebavedomie do ďalších kvalitných zápasov, ktoré nás počas nasledujúcich 3 dní čakajú. Mrzí nás zranenie Zuzky Záhornackej, pre ktorú sa bohužial tento turnaj, skončil.

Hodnotenie Sandry Pahulyovej: Bol to prvý, spoločný zápas na tomto turnaji v Rige. Od súpera sme poznali zopár hráčiek, ktoré boli reprezentovať Bielorusko. Vedeli sme, že zápas nebude jednoduchý. Od začiatku tréner hovoril aby sme si šetrili energiu.  Do zápasu sme nastúpili zodpovedne a s chuťou ukázať, že máme na to hrať európsky basketbal. V obrane sme pristupovali zodpovedne a podľa toho čo tréner vyžadoval. Bojovali sme spoločne. To sa prejavovalo v útoku a hneď aj obrane. Nesmieme zabudnúť, že aj napriek spokojnosti a pochvale od trénerov po vydarených  útočných a obranných veciach bol zápas  vyrovnaný. Vďaka spoločnému prístupu sa nám podarilo bodovo utiecť súperovi a zápas sme si už len užívali a bavili sa basketbalom.

15.9.2017

Young Angels Academy - Nevskaja sport school 25 : 46 (8:7, 10:15, 2:9, 5:15)

Body: Kaliuzhna 9, Burdová a Virasztóová

Hodnotenie trénera Juraja Probalu: Dnešny súper z Ruska, najpravdepodobnejší finalista turnaja, nám dal lekciu z efektivity, dravosti a agresivity v obrane. Pod tlakom sme strácali veľa jednoduchých lôpt, čo je normálne, kedže tlak súpera nám nedovolil hrať našu hru a čokoľvek kreatívne vytvoriť. Sme vdační za dnešnú rannú lekciu, z ktorej sme sa verím poučili a večer si chceme napraviť chuť proti zaujímavému družstvu z Litvy.

Hodnotenie Sofii Virasztóovej: Do zápasu s Ruskami sme vstúpili nekoncentrovane aj keď úvod bol veľmi vyrovnaný. Tretia štvrtina bola pre nás zlomová, kedy sme strácali veľa lôpt. Vedeli sme si vytvoriť pozície na zakončenie, no žiaľ sa nám ich nepodarilo premeniť. Súperky si vtedy vytvorili náskok, ktorý sa stále zvyšoval a ani do konca zápasu sa nám ho nepodarilo dotiahnúť. Mrzí nás prehra ale sú pred nami ďalšie dôležité zápasy a urobíme všetko preto, aby sme ich vyhrali.

Young Angels Academy - VILNIUS BS 43 : 19 (5:4, 10:3, 13:4, 15:8)

Body: Pahulyová a Virasztóová po 9, Beraneková 8, Bohušová a Kaliuzhna po 4

Hodnotenie trénera Juraja Probalu: Súpera sme videli už dvakrát na turnaji hrať a mali sme predstavu do čoho ideme. Dievčatá na výbornú dodržali pokyny v obrane dvoch klúčových hráčok súpera, ktorým dovolili dať v zápase dokopy iba 6 bodov a celkovo tímu súpera 19, čo nám pohodlne stačilo k vysokému víťazstvu. Každé víťazstvo na európskom fóre nás teší a dodáva sebavedomie. Mrzi nás zranenie členku Zuzky Záhornackej, ktorá už žial na turnaji nenastúpi.

Hodnotenie Barbory Bohušovej: Po rannej prehre sme do zápasu vstúpili s väčším nasadením. Vilnius sme už videli hrať, takže sme približne vedeli, čo nás čaká. Našim cieľom bolo ubrániť dve rozohrávačky, čo sa nám napokon podarilo. Do polčasu padlo veľmi málo košov, no potom sme si získali dostatočne veľký náskok. Myslím, že nám padali koše ako z podkoša, tak aj z trojkového obluku a hrali sme kolektívne. Nakoniec sa nám podarilo zápas s nadhľadom vyhrať.

16.9.2017

BJBS Rīga/Rīdzene - Young Angels Academy 48 : 39 (14:10 ,12:13, 12:8, 10:8)

Body: Virasztóová 15, Burdová 7, Bohušová 5, Pahulyová 4

Hodnotenie trénera Juraja Probalu: Oba dnešné zápasy rozhodujú o našom finálnom postavení v skupine a takisto určia, o ktoré miesto na turnaji budeme v nedeľu bojovať. Zápas sme začali dobre a s domácimi sme hrali vyrovnanú partiu. Dievčatám sa nedá uprieť bojovnosť, ale bolo cítiť už pri príchode do telocvične a počas pred zápasovej rozcvičky, že sme možno až príliš koncentrované a chceme veľmi vyhrať, čo nám v zápase zväzovalo ruky. Robili sme školácke chyby pri jednoduchých prihrávkach, prenose hry do útočnej fázy a takisto v obrannej činnosti. Chýbalo nám patričné uvoľnenie a radosť z basketbalu, ktoré nás na tomto turnaji zdobia a robia nám dobré meno. Prehra nás mrzí, ale skúsime ešte večer zabojovať o čo najlepšie umiestnenie pred nedeľou.

Hodnotenie Sofii Beranekovej: Do ranného zápasu s domácou Rigou sme vstúpili s túžbou tento zápas vyhrať . Vedeli sme, že zápas bude o čosi náročnejší keďže super hral na domácej pôde .Do polčasu bol zápas vyrovnaný. Po prestávke sme nastúpili na palubovku nekoncentrovane, za čo nás hneď súper potrestal bodmi. Hoci sme sa snažili tento zápas dotiahnuť  do víťazného konca, súper si svoj náskok udržiaval a napokon zápas vyhral . Síce sme zápas prehrali , ale tento zápas nám dal veľa nových skúsenosti do budúcna.

BJBS Rīga/TTP 1 - Young Angels Academy 49 : 39 (18:13, 9:10, 10:3, 12:13)

Body: Pahulyová 9, Virasztóová 8, Bohušová 6, Čatlošová a Burdová 4

Hodnotenie trénera Juraja Probalu: Úvod zápasu sme mali ukážkový. Naše riešenia boli rýchle, sebavedomo sme zakončovali a vybudovali sme si aj mierny náskok. Za prvú štvrtinu som mohol dievčatá iba pochváliť. Samozrejme domáci postupne začali pridávať na obrátkach a začali nás fyzicky prevyšovať a veľmi ľahko presadzovať na doskoku pod našim košom. Súperiek sme sa akokeby zľakli, začali sme sa vyhýbať kontaktu aj v útoku, zakončovali sme radšej streľbou z vonku a keď sme vynechali v poslednej štvrtine aj otvorené strely spod koša, zápas sme jednoducho nemohli vyhrať. Počkáme si na posledný výsledok v skupine a veríme, že sa zajtra úspešne popasujeme o medailu, ktorú si družstvo na turnaji určite zaslúži.

Hodnotenie Timei Čatlošovej: Do dnešného druhého zápasu sme vstúpili s tým, že chceme napraviť chyby z predchádzajúceho zápasu. Na začiatku sme mali vyššiu úspešnosť streľby ako v predchádzajúcom zápase. Snažili sme sa využiť výškovú prevahu pod košom. Od druhého polčasu sme mali slabý útočný doskok a viac nepremenených striel. O výsledku zápasu sa rozhodlo v 3. štvrtine, kvôli strateným loptám a chybám v obrane.

17.9.2017

zápas o 3. miesto:
BJBS Riga/Ridzene - Young Angels Academy 65 :45 (26:16, 6:17, 20:4, 13:8)

Body: Čatlošová 10 (9 doskokov), Burdová 8, Virasztóová a Sanislóová po 6

Hodnotenie trénera Juraja Probalu: Úvod zápasu sme nepochopiteľne nezvládli a v priebehu pár minút sme prehrávali 12:0. Skóre sa nám do polčasu podarilo vyrovnať avšak obrovský bodový rozdiel dotiahnuť, nás stálo kopec síl. Opäť sme sa nevyhli zbytočným faulom, nepripraveným strelám či jednoduchým stratám a súperovi sme takto pripravovali pôdu na pohodlnu kontrolu nad celým zápasom. Zatiaľ čo sme v prvom polčase dokázali so súperom drzať krok, v tom druhom sme ledva skórovali a zaslúžene prehrali.

Hodnotenie Ivany Sanislóovej: Úvod zápasu nám vôbec nevyšiel a súper si vytvoril príliš vyoský náskok. Zlé momenty striedali občas aj tie dobré, keď sme rýchlymi a ľahkými košmi dotiahli súperov náskok. V druhom polčase sme robili opäť veľa zbytočných chýb a nevracali sa do obrany. Taktiež sme mali aj dosť zbytočných striel z diaľky, neodstavovali a nedoskakovali sme. Chýbala nám bojovnosť a hlavne povzbudzovanie na lavičke. Verím, že si z týchto zápasov vezmeme čo najviac a v ďalších zápasoch počas sezóny odstránime zbytočné chyby.

Celkové zhodnotenie turnaja trénerom Jurajom Probalom
V prvom rade musím povedať, že sme maximálne vďačný za turnaj, ktorého sme sa mohli zúčastniť. Kiežby sa dievčatá mohli konfrontovať s takto basketbalovo vyspelými súpermi častejšie. V tejto fáze sezóny, kedy je družstvo v príprave na domácu súťaž, väčšinou výsledky zápasov nie sú to najdôležitejšie, skôr sledujeme konkurencieschopnosť, charakter a atletickú či fyzickú pripravenosť družstva. Musím však povedať, že hneď prvý zápas nám trénerom ukázal, že družstvo je pripravené a mohli sme sa sústrediť na basketbal.

Skupina:
Od prvého zápasu náš tím produkoval kolektívny basketbal pod oboma košmi. Dievčatá bojovali, hrali jedna pre druhú a bolo cítiť, že basketbal ich baví a teší. Po dlhej ceste bolo pre mňa pozitívnym prekvapením, ako hráčky zvládli zregenerovať a nastúpiť do turnaja, v ktorom porazili silného súpera z Bieloruska. Druhý hrací deň sme ukončili s bilanciou jedného víťazstva s tímom z Litvy  a jednej prehry, proti kvalitnému tímu z Ruska. V treťom dni na nás čakali dva zápasy s domácimi tímami z Rigy. Oba zápasy boli pre nás takmer navlas rovnaké. Darilo sa nám istú dobu držať so súpermi krok a rozhodlo sebavedomejšie využívanie svojho fyzického potenciálu zo strany domácich, ktoré nás uskákali pod oboma košmi a získavali priestor na druhé a dokonca tretie šance. Oba zápasy sme prehrali takmer rovnakým rozdielom.

Zápas o 3.miesto:
Posledný zápas o tretie miesto sme nezvládli už od prvého rozskoku zápasu. Veľmi rýchlo sme prehrávali, nevedeli sme skórovať a do zápasu sme sa zapojili až za stavu 1:16, čo bolo pre mňa sklamaním, obzvlášť ak družstvo chce získať bronzové medaily. Obrovské pozitívum je to, že dievčatá zabrali až natoľko, že do polčasu sme jednak skóre dotiahli, a dokonca sme sa dostali do mierneho náskoku v polčase. Toto nás však stálo kopec síl, ak nie všetky, ktoré sme ešte na turnaji mali a v druhom polčase sme boli schopné dať dokopy iba 12 bodov a keďže súper ich dal 33, jednoznačne sme tento súboj prehrali a obsadili sme 4. miesto na turnaji.

Družstvu patrí absolutórium a pochvala za výkon, akým sa prezentovali na takto obsadenom turnaji v Rige. My tréneri sme hrdí na to, že v desiatich hráčkach dokázali dievčatá konkurovať basketbalovo vyspelým súperkám a častokrát ich prevyšovali ukážkovými akciami, prihrávkami či riešeniami herných situácií. Ja osobne som maximálne spokojný, ako dievčatá prakticky počas jedného leta medzi sezónami vyzreli a pochopili, že basketbal je kolektívny šport, ktorý potrebuje pripravených a pozitívnych jednotlivcov, z ktorých srší sebavedomie. Na tomto sa dá tento kolektív stavať a budovať. Tešíme sa domov,  na začínajúcu sa sezónu a samozrejme, celý tréningový proces. BJ

1. Nevskaja sport school (RUS) 6/0 12
2. Rīga/TTP 1 (LAT) 4/2 10
3. Rīga/Rīdzene (LAT) 3/3 9
4. Young Angels Academy (SVK) 3/3 9
5. Grodno district sele (BLR) 2/4 8
6. VILNIUS BS (LTU) 0/6 6
Zdroj fotogalérie: <a href="http://ulacup.lv/en/article/45/2017gada-turnirs-finali-foto-eiljina">ulacup.lv</a>
 
 
Fakturačné údaje

YOUNG ANGELS ACADEMY, o.z.
Sídlo: Werferova 3, 040 11 Košice

IČO: 503 920 69
DIČ: 2120342070

Peňažný ústav: Tatrabanka a.s.
IBAN: SK05 1100 0000 0029 4102 7028
SWIFT: TATRSKBX

Transparentný bankový účet

bankové spojenie:
Slovenská sporiteľňa, a.s.

IBAN: SK 51 0900 0000 0051 3666 9005

Kontaktné osoby

Hana Jendrichovská
štatutárny orgán občianskeho združenia
E-mail: info@youngangels.sk

Tel./sekretariát: 055 2850020 kl. 242